Azi, cine se gandeste la Dumnezeu o ia razna *

Ma refer la doua lucruri aici:
– atunci cand cineva vorbeste despre cele Sfinte se aude, daca nu in cor, macar in gand „Asta a luat-o razna, a inceput sa vorbeasca de Dumnezeu”
– la faptul ca daca te gandesti la Dumnezeu in zilele noastre e imposibil sa nu o iei razna

Oamenii au un defect. Nu se uita niciodata la istorie si repeta aceleasi greseli bazandu-se pe faptul ca ACUM, azi, cadrul e diferit. Dar lumea e aceiasi, intamplarile se repeta, din aceleasi cauze: lacomia umana, nepasare, neintelegeri. Credeti ca la baza, azi oamenii nu se inteleg din alte motive pentru care nu se intelegeau acum, 100 ani, 500 ani sau 2000 ani ? Nicidecum, aceleasi motive stau la baza viclesugurilor de tot felul. A evoluat doar modul in care ne dam in cap unii altora. Azi nu se mai folosesc bate, se folosesc legi, contracte, dar ca si intotdeauna se folosesc monopoluri.

Pana acum 100-200 ani nu existau job-uri, orase multe si mari, TV, internet, automobile, avioane si cate si mai cate. Oamenii s-au superspecializat, zoriti din spate de sistem, pe principiul ca specializarea genereaza eficienta, calitate sporita si bunastare mai mare in societate. X-ulescu nu mai stie sa aibe grija de gospodarie, el stie doar sa repare frigidere. Alt prieten de-al lui stie doar sa faca bocanci si din astra traieste. Ideea de specializare a insemnat ca toti sa aiba acces la servicii de calitate mai bune, drept urmare taranii cu credinta in Dumnezeu au avut incredere in sistem, au vandut plugul la fier vechi, s-au adunat in orase, s-au specializat pe o meserie, si-au luat case, si-au luat TV si masina, apoi au stat putin jos ca sa-si numere realizarile. Dadea cu minus. Specializarea nu era ceea ce le-a fost promis. Si nu ma refer la Romania, ci la tot globul. Bogatii natiilor asa zise civilizate isi ascund cu grija saracii. A injurat atunci taranul toate institutiile care nu isi fac treaba, nestiind ca nici nu aveau cum sa si-o faca, sau ca nu asta era ideea.

Dar era deja prea tarziu. Trebuia sa munceasca. Intre timp orasul s-a transformat in luminite, iar taranii au facut copii care acum se numeau oraseni si urmau calea specializarii. Oamenii, desi specializati, vedeau rar un dentist, un doctor bun, un aer curat, liniste in oras, adica acele conditii numite de baza intr-o era specializata, ce sa mai pomenesc de vacante sau case pe pamant.

Dar nimeni nu avea de ales. Aglomeratia era mai buna decat izolarea. In oras erau luminite, iar atata timp cat aveai ce manca, puteai sa iti petreci timpul liber dintre munca si casa cu TV, cu internet, cu hobby-uri scumpe, cu cluburi, cu petreceri, cu mini-excursii, in general cu „iesiri”.

Iata cum, oamenii prinsi in acest stil de viata sunt invartiti ca intr-un malaxoar:
– SUGESTII, prim marketing (TV, internet, radio, print) toate sunt construite sa dea  creierului senzatia ca pacatul e bun. Sexul vinde, hai sa invadam mintile oamenilor cu sex. Banii sunt doriti de toti, hai sa invadam mintile tuturor cu dorinta de imbogatire. Oamenii au orgoliu, le invadam viata cu produse de orgoliu. Oamenii vor confort, se rezolva.
– PRACTICA, prin moda – acest canal creat special prin care oamenii sa-si exprime acele dorinte sugerate prin marketing: sa fii sexy peste tot (pe strada, pe facebook), sa ai masina scumpa, sa te uiti la Games of Thrones. Toate astea sunt trenduri, valuri, puneri in practica a mesajelor sugerate prin marketing

Sugestiile si practica se intaresc unele pe altele. Nu poti deschide putin TV-ul sau internetul ca ai sa gasesti aceleasi mesaje pe care le-ai vazut pe strada. Nu poti iesi in strada (la magazin, la plimbare, la scoala, la serviciu) ca vezi aceleasi mesaje pe care le-ai vazut la TV sau pe internet. Unele se sustin pe altele si ce vei face ? Vei innebuni opunandu-te la impinsul spre bani, sex, putere, moda, placere, ras, smechereala ?

Nu, nu vei face asta. Vei da frau liber poftelor gadilate din toate partile.

Intr-o zi, treci pe langa o Biserica. Iese cineva relativ de aceiasi varsta cu tine. Te uiti si spui „Asta a luat-o razna”. Apoi pentru o clipa te gandesti daca nu cumva ar trebui sa faci la fel, dar te taie alt gand „Pai o iau razna. Am incercat, dar as lua-o razna. Cum sa fac fata, ca daca ies din Biserica, invatatura se contrazice cu realitatea ?”

Nu zice nimeni ca nu e greu. Dar in acelasi timp, de cealalta parte, fiecare e responsabil de faptele vietii sale. Sugestiile nu sunt de vina, ci cel care le accepta. Drept urmare trebuie schimbat ceva. Trebui inchis robinetul de sugestii:
– fara TV (nici macar stiri pentru ca in special sunt aratate doar dezastre, crime, nenorociri, cu scopul de a dezamagi oamenii ca apoi sa fie mai receptivi la sugestii – sunt studii in acest sens) (nici macar seriale pentru ca acolo arata o lume superficiala care influenteaza modul de gandire si actiune in viata reala) (nici macar reclame pentru ca astea sunt cele mai nenorocite)
– internet doar informare necesara maxim 1 ora pe zi (fara seriale, fara site-uri cu tenta sexuala, fara site-uri de socializare – cele mai periculoase datorita amalgamului de informatii sugestive)
– fara concerte, fara petreceri, fara cluburi – in special aceste iesiri sunt surse de sugestie si informare negativa
– muzica daca se poate fara, altfel doar muzica fara versuri
– pe strada fara sa privesti sau sa fii influentat de comportamentul oamenilor, astfel de comportamente creaza idoli, dorinte de afisare, de a apartine grupului prin moda si obiceiuri (oamenii cauta apartenenta la grup)
– munca, aici foarte mare grija, toti patronii si toti managerii vor vrea sa gandesti trup si suflet la afacerea si firma lor, printr-o incordare permanenta in job, de aceea trebuie lasat mai moale (specializarile cauta sa concentreze activitatea creierului astfel incat sa creeze stres ca mai apoi oamenii sa se destinda prin placeri pacatoase)

Daca oamenii se vor opri de la cele de mai sus, totul in jur devine trist pentru ca dispare orice placere a vietii. Punct ochit. Omul va trebui apoi sa-si caute implinirea doar prin familie si prin Dumnezeu cel viu.

Un gând despre &8222;Azi, cine se gandeste la Dumnezeu o ia razna *&8221;

Lasă un comentariu